Nieuws

Blog: Tips voor beginnende hardlopers

Is het je droom om ook eens aan een hardloopevenement mee te doen zoals het Wateringse Veld Loopfestijn maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan hebben we enkele eenvoudige tips die je helpen om in korte tijd van hardlopen je nieuwe passie te maken. Loop je al hard? Dan vindt je nog genoeg interessante tips die je vast nog niet wist.

Hardlopen is leuk

Hardlopen is een van de meest populaire sporten ter wereld. Honderden miljoenen mensen over de hele wereld trekken er regelmatig op uit om te genieten van weer een mooie run.  En nog steeds ontdekken steeds meer mensen dat hardlopen een effectieve en fijne manier is om fit en actief te blijven.

Voor degenen die nieuw zijn in deze tak van sport is het in de beginperiode niet altijd even gemakkelijk. Daarom hebben we een paar tips voor je op een rijtje gezet om je te helpen met de eerste stappen.

Begin rustig aan, loop niet meteen te hard (van stapel)

Neem een ​​korte route voor je eerste runs en begin met langzaam joggen om zo geleidelijk mogelijk je tempo te verhogen. Hardlopers zijn ook echt vaak doodlopers (figuurlijk bedoelt hoor). Maar begin ook echt langzaam want haastige spoed zorgt meestal voor blessures en demotivatie. Echt waar een kwartier joggen heeft al veel effect op je gezondheid. Hardlopen op laag tempo bevordert net zo goed je cardiovasculaire fitheid en de versteviging van de spieren

Voordelen van een rustige start zijn:

Het helpt blessures te voorkomen als je lichaam zich beetje bij beetje aanpast aan je nieuwe routine;

Het houdt je motivatie hoog omdat fysieke ongemakken vermeden worden. Maar ook het ‘’niets moet en alles mag-gevoel’’ is prettig;

Maak je dus geen zorgen over het tempo in het begin. Laat je lichaam maar eerst eens wennen aan de nieuwe uitdaging.

Laat wat over in de tank

Ernest Hemingway vertelde beroemde auteurs dat ze elke dag halverwege een zin hun werk moesten beëindigen. Hij was van mening doordat het einde van hun gedachten niet bereikt werd, ze dan nog inspiratie overhielden om er de volgende dag weer mee te beginnen.

Een vergelijkbaar principe is ook van toepassing op hardlopen. Probeer dus altijd  elke loopsessie te beëindigen met het gevoel dat je best nog wat langer zou kunnen lopen. Laat jezelf niet leiden tot fysieke en psychologische uitputting. Onthoud: sporten is bedoeld om leuk te zijn.

Bepaal waarom je hardloopt

Probeer je bijvoorbeeld de komende zes maanden vijf kilo af te vallen? Wil je je misschien een beetje fitter en sterker voelen? Of wil je volgend jaar zelfs een halve marathon lopen?

Welke reden je ook hebt om hard te lopen, zorg ervoor dat je even de tijd neemt om deze duidelijk in je hoofd te definiëren. Je zult blij zijn als je dit gedaan hebt. Wanneer de donkere, natte winteravonden aanbreken zal het je motivatie om toch de deur uit te gaan vergroten.

Verbeter je techniek

Het mooie van hardlopen is de eenvoud. Één voet voor de andere, genieten van de omgeving en je longen vullen met heerlijk frisse lucht. Door je eigen hardlooptechniek te verbeteren verminder je de kans op blessures omdat je minder belastend gaat lopen. Ook ga je bewuster hardlopen, eigenlijk heb je dus gewoon meer te doen omdat je je meer op techniek gaat focussen tijdens je run. Het maakt het lopen ook uitdagender en werkt daardoor motiverend. Je gaat uiteindelijk ook sneller tijden lopen. Dat is wel zo mooi voor de Singelloop.

Draag (als het even kan) geen koptelefoon

Mee eens, door het luisteren naar muziek ervaar je je training op een andere manier. Maar probeer het ook eens zonder!

Het niet dragen van een koptelefoon helpt bij twee belangrijke aspecten van het hardlopen. Ten eerste loop je veiliger doordat je de omgevingsgeluiden beter hoort.  Ten tweede helpt het je om je te concentreren op je ademhaling en hartslag. Waardoor je efficiënter hardloopt.

Verander, maar niet te veel

Oftewel gebruik het K.i.s.s (keep it simple stupid)-principe. Het in stand houden van je interesse en enthousiasme is de sleutelfactor in de beginperiode. Een goede hardlooptip is om ervoor te zorgen dat je verschillende routes loopt. Variatie kan verveling voorkomen in de cruciale periode waarin je hardlopen tot een volledig geïntegreerde gewoonte wilt maken.

Het is wel zo dat herhalen van routes nuttig kan zijn. Want als je regelmatig dezelfde route loopt kan je beter je vooruitgang checken.

Veranderen van ondergrond

Loop eens een keer over het gras of onverharde wegen, dit zorgt voor minder belasting en tevens verander je subtiel je spiergebruik. Of ga eens voor alleen een trailrun. De Utrechtse heuvelrug biedt hiervoor uitstekende mogelijkheden en het is niet zo ver weg. Het hardlopen door bossen en heide is zeer gezond en afwisselend.

Investeer in de juiste spullen

Vermijdt zoveel mogelijk obstakels die je dwars kunnen gaan zitten om weer de deur uit te gaan. Met de juiste hardloopspullen loop je veel plezieriger en voorkom je diverse ongemakken die je motivatie in de weg staan.

Dit zijn voor alle hardlopers de vier belangrijkste producten op volgorde van belangrijkheid:

Hardloopschoenen: het beste is om als je de smaak van hardlopen te pakken hebt te investeren in hardloopschoenen van een goed merk met de juiste pasvorm en de juiste maat. Hiermee voorkomt je blessures en nemen het loopcomfort en plezier toe en de prestatie vaak ook.

Hardloopsokken: koop speciale hardloopsokken, liefst naadloos en niet van katoen. Deze houden je voeten droog en voorkomen blaren.

Hardloopbroek: Een elastische hardlooptight is over algemeen het beste. Hiermee voorkom je schuurplekken. Dit is een veelvoorkomende klacht en kan erg hinderlijk zijn. Koop als het even kan een iets duurdere tight van een goed hardloopmerk want deze stretcht meer, voelt soepeler en zachter aan en blijft droger.

Hardloopshirt: Koop vooral geen goedkope shirts, want die gaan schuren over de tepels en zijn vaak erg warm en daarbij ademen ze ook slechter. Draag bij voorkeur ook geen katoen maar neem een ademende en vochtregulerende kunststof.

Loop de toekomst tegemoet

Hoe je er lichamelijk ook voorstaat, don’t worry. Elke marathonloper is ooit ook een absolute beginner geweest. Elke hardloper op aarde is ergens begonnen en waagde zijn eerste stappen terwijl anderen voor thuiscomfort of rust en andere vormen van recreatie kozen.

Als het je beurt is, geniet van de reis. Hoewel deze hardlooptips je waarschijnlijk niet in de volgende Olympische superster zullen veranderen, zullen ze je helpen de eerste paar weken onder de knie te krijgen. En dat is meer dan genoeg om mee te beginnen.

Inschrijvingen nu open!

De inschrijvingen voor het Wateringse Veld Loopfestijn zijn geopend! Je kan je inschrijven voor verschillende afstanden! Ook is er dit jaar weer een wandeltocht.

Blog: Tips voor hardlopen bij koud weer

Hardlopen in koud weer kan voor hardlopers een moeilijke periode zijn. Het is vaak erg koud of nat. Vind jij het moeilijk om je te motiveren om naar buiten te gaan om een rondje hard te lopen? Bekijk dan deze tips om gemotiveerd de winter door te komen.

Ben je wel die hardloper die lekker naar buiten gaat om een lekker rondje hard te lopen als het koud is. Dan kunnen onderstaande tips je misschien helpen.

Als het echt koud begint te worden dan is het in de avond en in de vroege ochtend vaak erg donker. Het is dan belangrijk om goed gezien te worden voor je mede weggebruikers, gebruik daarom altijd reflecterende kleding om beter op te vallen.

Bij erg koud weer is het belangrijk om je warm te houden. Gebruik een muts om je warm te houden. Wist je dat je erg veel warmte kan verliezen via je hoofd. Daarnaast is het belangrijk om een strakke lange loopbroek aan te doen en goed ademende bovenkleding. Ook is het erg verstandig om thermo onderkleding te dragen. Dit zorgt dat je veel warmte vasthoudt en je goed je transpiratie vocht kwijt kan. Naast het dragen van een muts kan je ook handschoenen dragen. Wel is het zo dat je handen vaak snel warm worden als je aan het hardlopen bent. Je kan ook meerdere lagen dragen bij koud weer. Als je moeite hebt met ademhalen van koude lucht kan je een sjaal gebruiken. Ook heb je speciale sport mutsen met een mondstuk.

Als je in de winter gaat hardlopen moet je iets meer aandacht schenken aan je warming-up. Zo zal je lichaamstemperatuur en zeker die van de spieren worden verhoogd. Dit kan je heel goed binnen in je huis doen, zo ben je al goed opgewarmd en kan je buiten direct aan je training beginnen. Voorbeelden van oefeningen zijn: op je plaats dribbelen, op je plaats huppelen, touwtje springen, knieheffen, hakkenbillen en wat armzwaaien en heupdraaien maken.

Ook als het buiten glad is moet er extra opgelet worden tijdens het hardlopen. Het vallen kan natuurlijk lelijke blauwe plekken etc. opleveren, maar een ‘echte’ blessure ligt ook snel op de loer. De meest voorkomende blessures zijn: enkel verzwikking en pees irritatie. Zorg dat je zo min mogelijk over gladde delen loopt, loop met hardloopschoenen die een betere grip hebben. Als er veel gladde stukken tussen zitten is het verstandig om je paslengte aan te passen. Het beste is om zoveel mogelijk op fietspaden te lopen, deze zijn vaak goed gestrooid en dus minder of helemaal niet glad.

11e editie Wateringse Veld Loopfestijn

Dit jaar vindt alweer de twaalfde editie plaats van het Wateringse Veld Loopfestijn. Iedereen heeft er weer zin in en op 11 juni 2023 gaan we er weer een toffe dag van maken!

Dit jaar kun je deelnemen aan de volgende afstanden:

  • 500M Familieloop
  • 2,5KM Loop
  • 5KM Loop
  • 10KM Loop
  • 5KM Wandeltocht

Deze editie wordt er geld opgehaald voor de Stichting Weerwolfhuizen. Zij helpen mensen met een niet-aangeboren hersenletsel aan een fijne en goede woonplek. Ons doel is om dit jaar een mooi bedrag voor het Weerwolfhuis op te halen. Klik hier voor meer informatie over Stichting Weerwolfhuis.

Natuurlijk kan dit evenement niet zonder sponsoren en partners. Daarom willen wij onze sponsoren en partners alvast bedanken voor het mogelijk maken van dit evenement. Ook dit jaar gaan we er samen weer een succes van maken.